Betrouwbare asbestinventarisatie

Een asbestinventaris is een document waarin staat waar en in welke mate asbest zit in een gebouw. Per asbesthoudend bouwmateriaal vind je er advies over het beheer of de verwijdering ervan. Het asbestinventaris-attest, of kortweg asbestattest, is het resultaat van een asbestinventarisatie die de asbestveiligheid van een gebouw beoordeeld. In veel gevallen is het verplicht. ECCA helpt je om wettelijk in orde te zijn.

Wettelijk verplicht

Zo’n inventaris of asbestattest is in verschillende gevallen wettelijk verplicht:

  • Werkgevers die werknemers tewerk stellen in een gebouw, moeten over een asbestinventaris beschikken van hun gebouw in België
  • Vanaf 23 november 2022 is een asbestattest wettelijk verplicht bij een verkoop van een gebouw van voor 2001 in Vlaanderen
  • Vanaf 2025 is een asbestattest van de gemeenschappelijke delen van een gebouw wettelijk verplicht bij verkoop van een gebouweenheid binnen dit gebouw in Vlaanderen
  • Vanaf 2032 moet er voor elk pand in Vlaanderen van voor 2001 een asbestattest opgesteld zijn, ongeacht een eventuele verkoop

Verloop van een asbestinventarisatie

Welke vorm jouw pand ook aanneemt, iedereen kan bij ons terecht voor een inventarisatie. Daarbij verzamelen we eerst alle technische informatie over je gebouw en voeren we vervolgens een onderzoek uit ter plaatse.

Al naargelang de bestemming en het gebruik van het gebouw voeren we een ander soort onderzoek uit:

  • Bij een niet-destructief onderzoek is enkel een inspectie van de waarneembare materialen nodig. Voor een asbestattest volstaat een niet-destructief* onderzoek.
  • Bij destructief onderzoek worden ook de onder- en tussenliggende materialen in de inventaris opgenomen. Hierbij krijg je dan ook een uitgebreidere inventaris voor aanvang van de werken.

En we doen meer: onze gecertificeerde asbestdeskundigen geven je uitgebreid advies. Zo helpt ECCA je concreet om wettelijk in orde te zijn.

(*beperkte beschadiging inherent aan monstername wordt niet beschouwd als destructief onderzoek)

 

Bestel jouw asbestattest

Ga naar het product ‘asbestattest’. Op basis van enkele gegevens berekent het systeem automatisch voor welk bedrag je een asbestattest of uitgebreidere asbestinventaris kan bestellen. Betalen doe je makkelijk online.

Vul jouw dossier aan

Na je bestelling, krijg je een automatische e-mail met een link naar een formulier. Dit formulier dient grondig en correct ingevuld te worden vooraleer je een afspraak kan vastleggen met een asbestexpert.

Plan jouw asbestattestonderzoek

Na het invullen van het dossier, krijg je een mail met de ingevulde PDF. Vervolgens ga je naar de afspraaktool. Hier kan je een afspraak vastleggen bij één van onze gecertificeerde asbestdeskundigen.

Het tijdstip is slechts een voorkeur. Om onze uitstoot te beperken maken we ten laatste één dag op voorhand een logische dagplanning. We laten jou het exacte tijdstip dan nog weten. Hou dus nog even de hele dag vrij.

Begeleid de asbestexpert

De asbestexpert komt op de afgesproken dag langs om jouw pand grondig te onderzoeken.

Ontvang je asbestattest

Na het onderzoek van jouw pand, verwerkt de asbestexpert de resultaten in een attest. Dit attest ontvang je enkele dagen na het onderzoek via mail

Vragen over een asbestinventaris?

Heb je een vraag of heb je hulp nodig?